Rüya Tahmini Nasıl Yapılır?

  • Genel
  • 7 Haziran 2023
  • (0)

Rüya Yorumu Nedir?

Rüya tabiri tarih beri tüm toplumların inandığı ile yoğunlaştığı alanlardan bir birey olmuştur. Eski Yunan’dan tutun da Mısırlılara kadar uzanmıştır. Görülen, yorumlanan rüyalar birçoğu yıllar tarihi durumları etkilemiştir birçoğu seneler ise bireysel meraktan ve ayrıca ilgiden öteye geçememiştir ama günümüzde bireyler hala rüyalarının anlamlarını araştırmaya ile kendillerine yalnız işaret verilip verilmediğini istek etmeye devam etmektedirler.

Kendi Rüyanızı Nasıl Yorumlarsınız?

Rüyayı gördüğümüz seneler üst şeklinde yaptığımız ilk şey başkasına anlatmaktır. Bunun temelinde rüyanın anlamının hangi olduğunu ilgi gerçekleştirmek yatar. Geçmişten şu yana bireyler gördükleri rüyalara mana bulmaya çalışmışlardır. Bazı bilgi ile alimler rüyalardaki ipuçlarını birleştirerek kendisini rüya açıklamalarını oluşturmuşlardır. O halde kendi rüyanızı nasıl yorumlarsınız? Eğer kendisini rüyanızı yorumlamak isterseniz ilk şeklinde yapmanız gereken şu verilerin derlendiği kitaplara ulaşmaktır.

Rüya Tahmini Nasıl Yapılır?

Rüya tabirinin nasıl yapılması gerektiği hakkında karşımıza çoğunlukla İslami kaynaklar ile psikiyatri alanında yapılan çalışmalar karşımıza çıkmaktadır. Şu iki kaynak da rüya tahmini konusunda farklı yorumlarda bulunmaktadır.

Bu nedenle ve ayrıca rüya tabirinin nasıl yapılacağı konusunda da farklı görüşler bulunmaktadır. Şimdi şu görüşleri inceleyelim:

İslami Kaynaklar

İslami kaynaklar açısında değerlendirdiğimizde rüya tahmini Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Yusuf ve ayrıca Hz. Muhammed ve ayrıca ile birlikte anılmaktadır. Yani şu dört hz. muhammed rüya yorum etme konusunda usta şeklinde bilinmektedir. Özellikle Hz. Yusuf’un rüya yorumları ve ayrıca zindanlardan hükümdarlığa yükselişi Kur’an-ı Kerim’de anlatılmaktadır.

İslami kaynaklara göre rüya yorum gerçekleştirmek için öncelik olarak nitelendirilerek şu işin ehli olan kişiye başvurmak gerekir. Rüya anlatıldıktan ardından ise hemen tahmin yapılmamalıdır. Rüya üzerine iyice düşülmelidir. Rüyayı yorum edecek kişi rüyanın doğru rüya, bilinçaltı rüya ya da da şeytani yani korkutucu rüya olup olmadığını tespit etmesi gerekmektedir çünkü ancak i̇yi rüyaların açıklaması yapılır. Tabircinin rüyayı açıklarken karşısındaki insanı etkileyeceğini unutmaması gerekir ile kişinin davranışlarını bereketli yorumlaması gerekir. Aynı zamanda tahmini yapacak kişinin takva sahiplik olması gerekir.

İslami kaynaklara göre yorumu yapacak kişi kadar rüya sahip olanın ve ihtiyatlı olması gerekir. Bu soruna göre rüya sahiplik kötü rüyalarının tabirini yaptırmamalı ile kimseyle paylaşmamalıdır. Aynı zamanda rüya kişinin tam hatırlayamadığı rüyaları anlatmaması gerekir.

Psikiyatri Kaynakları

Psikyatri kaynaklarına göre rüya tabirinin yapılması İslami kaynaklara göre daha farklıdır. Psikiyatride özellikle psikanaliz alanında pek çok tabir yapılmaktadır. Psikanalizde rüya yorumları, rüyalarda olan bazı semboller üzerinden hastanın bilinçaltında var olan fikirlerle harmanlayarak yorumlamaktadır. Freud’a göre rüyalar kişilerin derin gereksinimlerini ile arzularını söyleyiş ifade etmektedir. Yine şu görüşe göre rüyalar şahsın bilinç altına açılan kapıdır.

İslami kaynaklarla kıyasladığımızda oldukça farklı sonuçlar edileceğine ettiğimiz rüya tahmini özellikle şahsın kişilik ile kişilik özelliklerini yansıtan sonuçları göze koymaktadır. Psikanalize göre rüyalarda göze çıkan bazı semboller tüm şahıslar için aynı sonuca varmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse, sivri uçlu cisimler oğlan cinsel organına işaret ifade etmektedir. Sepet, kutu gibi cisimler ise kadın cinsel organını temsil anlamına gelir. Şu örneklerden ve anlaşılacağı üzere psikanaliz ekol rüyaları kişinin bilinçaltına inmek için kullanmaktadır.

Psikalanliz yönteminde kullanılan sembollerin kimisi tüm kişiler için aynı maneviı taşırken bazı semboller oldukça bireysel anlamlar taşımaktadır. Örneğin, rüyada görülen kaplan birçoğu kişiler için korku bazıları şahıslar içinse güç ve ayrıca şöhreti temsil edebilir. Şu yönteme göre tüm kişiler, korku, sevinç, beyaz, heyecan denilince zihinleri ve ayrıca çok farklı tablolar oluştururlar. Şu nedenle rüya tabiri tek kitaba göre yapılmamalıdır. Rüyayı yorumlayacak kişinin, rüya sahibine dair pek çok bilgiye sahip olması gerekir. Ters durumda yapılan yorumun doğruluğu oldukça şüphelidir.

Rüya Tabircisinde Bulunması Gereken Özellikler

Rüya tabircisi, yaptığı yorumun rüya sahipli üzerinde önem bırakacağını bilmelidir.
Rüya tabircisinin zeki, takva sahiplik, Kur’an ile Olaya aşina olması ve ayrıca diğer ilimlerden haberdar olması gerekmektedir.
Rüya tabircisinin rüyalarda görülen misal alemindeki şekillerin şahadet alemindeki karşılıklarını bilmesi gerekmektedir.
Rüya ile hulmü birbirinden ayırabilmelidir.
Yorumlanacak rüyanın sadık tek rüya olması gerekmektedir.
Yorumlarını üst olarak nitelendirilerek hayra yormaya çalışmalıdır.
Rüya sahipli tam bilmediği yoksa hatırlayamadığı rüyaları tahmin ettirmemelidir.
Rüyayı gören rüya sahipli hoşlanmadığı rüyaları başkalarına anlatmamalıdır.

Bazı Meşhur Rüya Tabircileri

Filozoflar: Aristoteles, Mihradiris, Ebü Zeyd el-Belhi
Tabibler: Calinus, Bukrat, Bahtişar, Ahran, Zekeriyya er-Razi
Peygamberler: Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Muhammed
Fahiler: Evzai, Süfyan-ı Servi Ebu Yusuf, Ebi-Leyla, Ahmet b. Hanbel
Hristiyanlardan: Hüneyn b. İshak, Zeynu’t-Taberi
Yahudilerden: Yahya b. Ahdıb, Adıl Malik Nuşirvan, Hesimur
Arap Müşriklerinden: Ebü Cehi b. Hişam, Abdullah b. Ubey, Ömer b. Abdüvüb, Ebu Asi
Kahinlerden: Şatıh, Sak Hazreci Evzece

İslamiyette Rüya Tabirinin Yeri

Ömrümüzün önemli tek kısmını uyuyarak geçiriyoruz. Uyku esnasında gördüğümüz rüyaların tek kısmını hiç önemsemezken diğer yalnız kısmını ise oldukça önemseyip yorumlarını araştırıyoruz. İslamiyet ve ayrıca rüya tahmini denilince akıllara Hz. Yusuf’un rüya tafsir etme mucizesi bağlıdır. Bazı islam alimleri, görünen bazı rüyaların melekler tarafından gösterildiğini ile o rüyalar sırasında insanın ruhunun gezi ettiğini söyleyiş etmişlerdir. Rüya sahipli ise şu gezintiyi uykudan uyandıktan ardından kısa da olsa hatırlar.

İslamiyette rüyalar üçe ayrılmıştır. İyi rüya, şeytani rüya ve ayrıca bilinçaltı rüya. İyi rüya, haberci rüya olarak nitelendirilerek tanımlanmaktadır. Şeytani rüya, üzünü ile korkuya kapılmamıza neden olan rüyalardır. Şu rüyaların nedeni olarak nitelendirilerek ise şeytanın vesveseleri gösterilmektedir. Bilinçaltı rüya ise kişinin tek konuya yoğunlaşmasından ardından gördüğü rüyadır. Hz. Muhammed rüyalarlar hakkında şeklinde tek hadisinde “Sizden biri sevdiği yalnız rüya görürse bilsin ki o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd etsin ile rüyayı anlatsın. Bunun dışında hoşuna gitmeyen yalnız şey görürse o da şeytandandır; şerrinden Allah’a sığınsın ile kimseye anlatmasın. O rüya onun için kötülük etmez” demiştir.

Rüya Tabirleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close